Sivut

25.6.2014

Sinikan päiväkirjasta vuonna 1943, osa 1


Löysin tämän päiväkirjan roskalavalta viime syksynä. Se on aloitettu vuonna 1943. En tiedä minkä ikäinen kirjoittaja on tässä, mutta myöhemmässä, vuoden 1947 päiväkirjan ystäväkirjaosiossa puhutaan haaveillen ylioppilaaksi pääsystä. Vuonna 1943 Sinikka on ollut siis korkeintaan 14-vuotias. Kirjoitustyylin perusteella veikkaisin häntä nuoremmaksi, mutta asia selviää varmaan vasta sitten, kun tutustumme häneen paremmin. Olen vain selaillut kirjaa, joten samalla kun kirjoitan näitä teille, pääsen itse kurkistamaan Sinikan elämään ensimmäistä kertaa.

Kun löysin päiväkirjat, soitin ensitöikseni muutamaan divariin, ja tiedustelin, saisinko julkaista tällä tavalla haltuuni päätyneitä tekstejä, jos en kertoisi oikeita nimiä. Sain vastaukseksi, että ainoastaan jos päiväkirjan kirjoittaja on tai olisi ollut julkisuuden henkilö, asialla olisi jotain väliä. Jos sinulla on parempaa tietoa asiasta, olen kiinnostunut.

Jos et seuraa vielä blogiani, liity lukijaksi Facebookissa, Bloglovinissa, Twitterissä tai Blogilistalla niin saat tiedon uusista postauksista.
TAMMIKUU – JANUARI

– 1 –

Kirjoitan ensimmäistä kertaa päiväkirjaa. Kerron nyt vähän uudenvuoden aatosta. Minä olin kipeä enkä voinut olla ylhäällä. Meillä oli illalla vieraita Järviset ja Elfin-täti. Ilta meni oikein mukavasti. Minä makasin koko ajan salin sohvalla ja nukahdinkin siihen. Kello kahdentoista aikaa valoimme tinaa. Menimme vasta nukkumaan kello yksi. Aamulla heräsin puoli 10. Pää oli yhä vain kipeä.


TAMMIKUU – JANUARI

– 2 –

Oli lauantai aamu kun heräsin. Pääni oli vieläkin kipeä. Söin ensin ja sitten menin huoneeseeni sängyyn makaamaan. Minulla oli hyvin pitkä aika. Se oli ikävä päivä.TAMMIKUU – JANUARI

–3–

Heräsin puoli 9. Pääni oli jo terve. Päivällä meille tuli Wilenin täti, sain häneltä Sitro-askin. Joimme salissa kahvia, meillä oli Täytekaakkua, pulla, ja Korinttikaakkua. Illalla lähdimme häntä saattamaan. Menimme samalla kirkolle, siellä emme olleet kauan aikaa. Sitten lähdimme kotiin. Äiti meni vielä Wannelle. Illalla olin jo nukkumassa kun meille tuli vielä vieraita.


TAMMIKUU – JANUARI

–4– 

Tänään olin Kajen luona. Päivällä olin ostoksilla, ostin pari kirjaa.***

Tässä vasta vähän alkupaloja. Seuraavassa postauksessa paljastuvat Sinikan tulevaisuuden haaveet niin ammatin kuin puolison suhteen.

2 kommenttia:

  1. Huikea löytö! Tosi kiinnostava ajan kuva.

    VastaaPoista
  2. Hei! Luin juttuasi uusimmasta Kaleva-tableroidista, vai mikä ihme se oli, ja liikutuin.
    Olit tehnyt kauniin löydön, jonka kautta voit saada tosin palautetta monenlaista, mutta minusta oli ihanaa, että jonkun vanhoja kirjoituksia toit niin kauniisti esille ja niitä arvostit. Kun yleensä sukulaiset ja jopa omaiset laittavat roskiin paljon sellaista, mitä he eivät itse edes vilkaise, ja joka saattaisi kertoa heidän omaakin historiaa!

    Kiitos sinulle, kun arvostit löytämääsi.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...