Sivut

15.11.2013

Tee-se-itse -liitutaulumaali lähes mistä tahansa maalista.


Liitutaulumaali on mahtava asia ja parasta siinä on, että sitä voi tehdä helposti itsekin.

Toisiksi hienointa on, että toisin kuin muihin sisustusmateriaaleihin, siihen saa rauhassa piirtää. Sillä on myös kätevää maalata seinä tai pari ideointia ja piirtämistä varten. Maalikauppojen purnukat ovat kuitenkin niin kalliita, että rautakauppavisiitin jälkeen unelma liitutauluhuoneesta muuttuu unelmaksi pienestä liitutaulusta.

Viimeksi kun selvitin hintoja, 0,9 litran purkki liitutaulumaalia maksoi eri liikkeissä noin 36 euroa ja värivaihtoehtoja oli tasan kaksi, musta ja vihreä. Yhdestä liikkeestä löytyi 0,3 litran pikkupurkki reilulla kympillä, mutta sekään ei oikeastaan ollut kovin halpaa, kun litrahinnaksi muodostui sama 36 euroa.

Päätin selvittää voisiko liitutaulumaalia tehdä itse, ja huomasin että ohjeita on satoja erilaisia. Kyse on onneksi maailman helpoimmasta hommasta.

Maalin sekaan lisätään hieman saumauslaastia ja sekoitetaan hyvin. 

Tämä ohje toimii ainakin akryyli- ja lateksimaaleille, muita en ole kokeillut. Jotta taulun pyyhkiminen onnistuu, valitse mielummin puolikiiltävä kuin mattapintainen maali.


Ohje

1.Lisää maaliin saumauslaastia. Käytä siivilää jos sellainen on saatavilla.
3.Sekoita maali erittäin hyvin ja vielä vähän sen jälkeenkin.
4.Maalaa pinta kaksi tai kolme kertaa. Anna kuivua hyvin kerrosten välilllä.

Sekoitussuhde 

1 dl maalia - 12 ml laastia
1 litra maalia - 1,2 dl laastia
Kokonainen huone pelkkää liitutaulumaalia.

Nykyisen asuntomme paras ja huonoin puoli on keittiön, olohuoneen ja eteisen risteyskohdassa sijaitseva pieni huone, johon johtaa kolme ovea. Emme ole vielä keksineet miksi sitä voisi sanoa, joten kutsumme sitä vaatimattomasti ruokasaliksi. 

Se on vähän turhan pieni isolle ruokapöydälle ja muutenkin ahdas ja tunkkainen, joten korostaaksemme vaikutelmaa maalasimme sen tietenkin liitutaulumaalilla pikimustaksi :)


Otin ruokasalista varmaan sata kuvaa, mutta vain nämä kolme olivat lähelläkään julkaisukelpoisia. Muutamat seikat kuten jalustattomuus, musta huone, kolme ovea ja heijastava muovi-ikkuna tekivät homman vähän hankalaksi amatöörikuvaajalle.

Kuvista huolimatta ruokasali on kiva, viihtyisä ja lasten mieleen. Aikuisetkaan eivät sylje liiturasiaan meillä käydessään, vaan piirtävät salin seiniin joskus yhtä innokkaasti kuin lapset. Kun järjestämme bileitä tai illanistujaisia, salin pöydän ääreen kerääntyy usein se suurin joukko. Kauppalistat, muut muistettavat asiat ja kaikenlaiset ideat tulee luonnollisesti piirrettyä seinään.

Ihan kohta pääsee viikonlopun viettoon. Kymmenen tunnin päästä minut löytää 95% varmuudella riippumatosta katsomasta leffaa tai sarjaa. Kädessä on toivottavasti reilu lasillinen punaviiniä ja sylissä jotain hyvää naposteltavaa.

Hyvää viikonloppua kaikille!


7 kommenttia:

 1. Saanko muuttaa teille?

  VastaaPoista
 2. Tottakai! Tarviitko oman riippumaton? :)

  VastaaPoista
 3. Ihana asunto! Tahtoo kanssa riippumaton sisälle :3

  VastaaPoista
 4. Hei, mahtava idea tehdä liitutaulumaalia itse. Onneksi eksyin tänne ennen kuin harhauduin ostamaan kallista valmista maalia! :)

  Sellainen kysymys, että oletko kokeillut muita värejä kuin mustaa? Näkyykö liidut miten hyvin muissa väreissä? Ei muuten, mutta suunnittelemaani sisustukseen tuo musta ei oikein sovi, mutta toisaalta en mielelläni tekisi myöskään toimimatonta liitutaulua jossa mikään kirjoitus ei näy...ja ala on liitutaulun ala on sen verran pieni, että mustakin menee hätätapauksessa - mutta mieluiten kuitenkin joku ihan muu. Tokihan liitujakin on muitakin kuin valkoisia, joten sen luulisi ehkä auttavan muun väristen pintojen kanssa...

  VastaaPoista
 5. Hieno vinkkim kiitos! Tätä kokeillaan. :)

  VastaaPoista
 6. Hieno juttu.

  Olen itse opettaja ja oman liitutaulun ääressä joskus mietin tätä asiaa.
  Enpä arvannut, että värillisen liitutaulun tekeminen olisi noin yksinkertaista.

  VastaaPoista
 7. Just tuskailin kun tytön huoneen yksi liukuovi pitäisi maalata liitutauluksi ja purkin jämä ei taida riittää....Mustaa maalia ja saumauslaastia kyllä löytyy, eli ..kiitos ja kumarrus, pelastit ohjeella päiväni!
  Netti surffailu siis taas kannatti!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...