Sivut

8.5.2014

Mitä tehdä vaatteille, jotka eivät kelpaa edes kierrätykseen? Leikkaa ne matonkuteiksi!

Viime viikonloppuna kävimme Ipun kanssa läpi vaatekaappiemme sisällön, ja lajittelimme ylimääräiset vietäväksi vintille, kirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Se olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten, ja molemmille oli kertynyt vaikka mitä turhaa. Ne trikoovaatteet, jotka eivät olleet tarpeeksi hyväkuntoisia edes kirppikselle, vaadin saada varastoida matonkudemateriaaliksi. Aion jossain vaiheessa tehdä matonkuteista päällisen riipputuolin pehmusteelle, ja siihen vanhat vaatteemme sopivat täydellisesti. 

Tai no sopivat tai eivät, niistä sen kuitenkin teen. Käydessäni omistamiani vaatteita läpi, tajusin miten paljon olen taas tullut ostaneeksi huonolaatuisia ja epäeettisiä trikoorättejä, vaikken oikeastaan edes haluaisi. Siitä tuli sen verran huono omatunto, että päätin käyttää hyödyksi joka ikisen kangaspalan, joka ei kenellekään muulle kelpaa.


Matonkude on materiaalina sekä halpaa että ekologista, joten en tunne huonoa omaatuntoa jos ostan sitä kaupasta. Vanhoista vaatteista tehtynä se on kuitenkin vielä parempi valinta ja lisäksi täysin ilmaista.

Jos kaapistasi ei löydy vanhoja t-paitoja tai muita trikoovaatteita, kannattaa metsästää niitä kirpputorilta. Kun menet paikalle noin puoli tuntia ennen sulkemisaikaa, hyväkuntoisimmat vaatteet on jo myyty, ja myyjät luopuvat 'arvottomista' vatteista pilkkahintaan, joskus jopa ilmaiseksi.
Tarvikkeet:

- T-paitoja, pitkä- tai lyhythihaisia
- Kangassakset. Omat kangassakseni ovat tavalliset Fiskarsin yleissakset, mutta kangassaksiksi ne muuttuvat kun niillä ei koskaan leikata mitään muuta kuin kangasta. Jos et omista kangassaksia, etkä halua hankkia uusia, etsi talouden terävimmät sakset ja leikkaa niillä.Miten matonkudetta tehdään itse? 

Tapa yksi:

1. Leikkaa paita kahtia kainalosta kainaloon.


2. Leikkaa paita kaistaleiksi kuvan osoittamalla tavalla, mutta jätä 2-3 senttiä tilaa ennen sivusaumaa. 
Jos paidassa ei ole sivusaumoja, arvioi sivusauman paikka ja ota rennosti.
 Virheet eivät näy lopputuloksessa.


3.Leikkaa kaistaleet auki vinottain kuvan mallin mukaan.
  
4.Venytä kangasuikale matonkuteeksi pieni pätkä kerrallaan. Kun tulet suikaleen päähän, vaihda suuntaa ja venytä kude vielä toiseen suuntaan. (Tämän videon lopussa näkyy hyvin, miten venytys tehdään. Yksinkertaista kun sen näkee, mutta vaikea selittää :))

5.Keri palloksi, ja aloita uusi paita.Tapa kaksi:

1. Aloita matonkuteen leikkaaminen alareunasta, ja leikkaa se spiraalina pitkäksi suikaleeksi. Tämä tapa on loistava, jos haluaa samalla katsoa telkkaria tai kuunnella äänikirjaa.
  
2.Venytä kangasuikale matonkuteeksi pieni pätkä kerrallaan. Kun tulet suikaleen päähän, vaihda suuntaa ja venytä kude vielä toiseen suuntaan. (Tämän videon lopussa näkyy hyvin, miten venytys tehdään. Yksinkertaista kun sen näkee, mutta vaikea selittää :))

3.Keri palloksi, ja aloita uusi paita.
Kuten kuvista huomaa, matonkude kiertyy rullaksi nurja puoli ylöspäin, joten kuviollisten kankaiden hienous ei välttämättä tule esiin.

Mitä kuvista ei huomaa, on se että piirsin ohjeet permanent-tussilla työpöytääni. En tykkää mustasta valkoisella, ja mustaa kartonkia ei juuri nyt ollut saatavilla. Tussi lähti lakkabensiinillä kohtuullisen hyvin pois, ja pöytä on (onneksi) muutenkin aika huonossa kunnossa :)

Valmiista matonkuteista voi sitten tehdä Ihan Mitä Tahansa. Jos matonkudekäsityöt eivät ole sinulle ennestään tuttuja, laita Googlen kuvahakuun tai Pinterestiin hakusanoiksi "t shirt yarn" tai "t shirt yarn ideas" ja inspiroidu!


Jos sinulla olisi rajoittamaton määrä matonkudetta ja osaisit virkata mitä tahansa, mitä tekisit ensimmäiseksi?

4 kommenttia:

 1. mitäh labyrinth 2001 paita ja MATONKUTEIKS??? KATTO AUKI NYT TOIMII PALA HISTORIAA

  VastaaPoista
 2. Ipulla ei oo enää lupaa pitää sellasia, nyt kun se on mun kanssa :) Eiku. Se oli kuulemma kokoa liian pieni.

  VastaaPoista
 3. Yksi parhaita lapsuusmuistojani ovat ensimmäiset kesäpäivät, kun mummu, äiti, sisareni ja minä istuimme ulkoportailla leikkaamassa matonkuteiksi talven aikana risaksi menneitä vaatteita. Lapsetkin saivat leikata. Napit, nepit, hakaset ja vetoketjut irrotettiin siististi uusiokäyttöä varten. Äiti ja mummu kutoivat mattoja joka kesä verstaanvintillä, missä kangaspuut olivat. Me leikimme puruissa ja pelkäsimme ampiaisia.

  VastaaPoista
 4. Edellinen anonyymi on siis Meeri :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...