Sivut

16.8.2013

Teetä, vettä ja ämpäri, eli ohjeet teellä värjäämiseen.


Teevärjäystä varten ei tarvita kuin muutamia asioita, jotka saattavat löytyä kotoa jo valmiiksi. Sukella siis kaappiisi ja ota esille:

1. Valkoinen puuvillavaate tai vaatteita
Jos hallitset väriopin, voit sävyttää teellä myös muita kuin valkoisia vaatteita. Tekokuidut eivät värjäydy, joten tarkista vaatteen materiaali.

2. Astia 
Pienille vaatteille, kuten topeille ja paidoille, riittää iso kattila. Isommille tarvitaan ämpäri. Liian pienessä astiassa värjäystuloksesta voi tulla epätasainen. 

3. Mustaa teetä
Irtoteetä tai pussiteetä fiiliksen mukaan. Jos kaapistasi löytyy vain maustettuja teesekoituksia, nekin käyvät hyvin, kunhan pohjana on musta tee. 

4. Suolaa
Suola vaikuttaa värin intensiteettiin ja pitävyyteen, mutta ilmankin pärjää loistavasti.


Sitten värjäämään! Teevärjäyksen hyvä puoli on se, että epäonnistuneen värin saa poistettua liottamalla vaatetta kylmässä vedessä, johon on lorautettu reilusti kloriittia. Lempparihameeni on itse asiassa värjätty kahdesti, koska kyllästyin jossain vaiheessa sen beigeen väriin ja halusin pitää sitä taas valkoisena. Viikon päästä kyllästyin valkoiseen, ja värjäsin sen takaisin, ta-daa. Teevärin ainoa huono puoli on se, että se ei peitä hikitahroja, vaan päinvastoin tarttuu niihin paremmin.

Takaisin ohjeisiin...

5. Pese värjättävät vaatteet
Myös uudet ja käyttämättömät vaatteet kannattaa pestä, koska kankaissa voi olla erilaisia viimeistelyaineita, jotka estävät värin tarttumisen. 

6. Keitä värilientä
Yritin miettiä tätä varten jotain pomminvarmaa reseptiä, mutta teen määrä ei oikeastaan vaikuta värin tummuuteen, joten tarkkoja ohjeita on vaikea antaa. Ämpäriä varten riittää muutama ruokalusikallinen irtoteetä, kattilaan tarvitaan vähän vähemmän. Liemen tulisi olla huomattavasti tummempaa kuin juotavaksi tarkoitettu tee, ja sitä kannattaa keittää hiljaisella tulella viitisen minuuttia. Isoa ämpäriä varten keitän samoista teelehdistä useamman satsin ja lisään lopuksi pelkkää kuumaa vettä, kunnes nestettä on tarpeeksi.
7. Siivilöi, lisää suola ja värjättävä vaate.
Lisää vaate liemeen kosteana. Jos olet epävarma siitä, kestääkö se kiehuvan kuumaa vettä, odota kunnes väriliemi on jäähtynyt hieman. Suolaa voi laittaa kattilaan ruokalusikallisen, ämpäriin jopa desin.

8. Sekoittele ja odota
Kääntele ja nostele vaatetta värjäämisen aikana noin vartin välein, jotta värjäystuloksesta tulee varmasti tasainen. Värjäysajaksi riittää hyvin puolisen tuntia, mutta ei haittaa jos aika on pidempikin. Väri ei tummene merkittävästi, vaikka vaatteen unohtaisi liemeen useaksi tunniksi. Jos haluat tummemman värin, kannattaa värjäys toistaa useita kertoja, huuhdellen ja kuivattaen vaate värjäyskertojen välillä.

9. Pese ja kuivaa vaate
Teeväri kestää pesukonepesun eikä värjää muita vaatteita. Teellä värjättyä kangasta ei kuitenkaan kannata pestä valkoisten seassa.

Eikö olekin superhelppoa ja yksinkertaista?

5 kommenttia:

 1. Hei kiitos näistä ohjeista, googlailemalla löysin tänne! Sain joululahjaksi valkoisen essun ja tuolla se nyt kauniin beigenä pyörii pesukoneessa värjäyskokeilun päätteeksi.. :)

  http://howsheloves.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Kiitos, mahtavaa. Jos viitsit, laita kuva mulle joko sähköpostiin tai linkki kommenttikenttään. Olisi kiva nähdä muidenkin teeprojekteja.

  VastaaPoista
 3. Teevärjäyskokeilu mullakin pyörii parhaillaan koneessa, kiitos ohjeesta! :) Onneksi google mut tänne opasti, ihania juttuja blogi täynnä, jään seurailemaan! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla :)

  VastaaPoista
 5. Oletko värjännyt teellä harmaa-valkoista puuvillakangasta. Haluaisin kankaan vitivalkoisista tähdistä luonnonvalkoisia, mutta en ihan beigea. Voiko tässä onnistua? Kangasta on reilusti, joten voin kokeilla, mutta onko jotain vinkkejä ennen aloitusta?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...