Sivut

17.5.2014

Valkoista mustalla


Minulla on tapana ostaa erilaisia lehtiöitä, ja täyttää niistä sitten korkeintaan kolmasosa. Ostan uusia vihkosia aina kun tarvitsen elämääni uuden alun tuntua, tai jos aloitan uuden työprojektin. Se on vähän huono tapa, mutta tällä kertaa se palkitsi. Mustan luonnoslehtiön hankkimista ei ole tarvinnut katua hetkeäkään.
Valkoinen mustalla pohjalla näyttää nimittäin paljon hienommalta kuin musta valkoisella. Jopa suttupaperi on mustalla pohjalla kuin taideteos.


En ole piirtänyt vuosikausiin, mutta tämän luonnoslehtiön hankkimisen jälkeen olen innostunut siitä uudelleen. Olen luonnostellut tekstiä, piirtänyt tulevia töitä ja kaikkea mitä mieleen on tullut, kuten kukkasia ja lehtiä.


Kun mustan luonnoslehtiön sivut alkoivat uhkaavasti täyttyä (eli yli neljäsosa oli käytetty), sain idean hankkia halpoja tarjottimia, maalata ne mustaksi ja piirtää niihin valkoisella tussilla. Kierrätyskeskuksesta löytyi monta sopivaa, kuten esimerkiksi tämä ohut bambuinen tarjotin, joka maksoi vain euron.


Maalasin tarjottimen mattamustalla spraymaalilla kahteen kertaan,


annoin kuivua


ja ryhdyin piirtämään.

Piirsin kukan lehdille kehykseksi eräänlaisen helman, jonka avulla sain lehdet jotakuinkin niille kohdille kuin halusinkin. Kehys helpotti kolmiulotteisuuden hahmottamista todella paljon.


Kun kukka oli valmis, piirsin lyijykynän päälle valkoisella tussilla, annoin kuivua ja kumitin ylimääräiset lyijykynäviivat pois tavallisella pyyhekumilla. Sen jälkeen suihkutin päälle ohuen kerroksen mattalakkaa ja annoin sen kuivua.


Kukasta tuli tosi kiva, mutta tarjotin kaipasi vielä jotain muuta. Halusin reunaan yksinkertaisen valkoisen viivan, mutta tiesin ettei käteni ole niin vakaa, että voisin piirtää sen vapaalla kädellä.


Tein siis eräänlaisen ohjaimen reunusta varten. Teippasin yhteen puutikun, siveltimen ja tussin.

Yksinkertaisin versio tehdä reunus tällaisella työkalulla on teipata tussi kiinni toiseen tussiin tai muuhun pitkulaiseen asiaan, niin että tussin kärki loppuu ennen kuin esimerkiksi puutikku. Viiva piirretään pitämällä puutikkua kiinni esineen reunassa, jolloin se pitää tussin kärjen koko ajan yhtä kaukana reunasta. Näin viivasta tulee samanmuotoinen kuin esineen reuna.

Koska halusin tussin kärjen vähän kauemmaksi reunasta, teippasin tikun ja tussin väliin pienen siveltimen. Piirsin reunan lyhyillä vedoilla ja sen sijaan että olisin siirtänyt kättä, käänsin lautasta joka vedon välissä hieman.


Ei se kuitenkaan ihan helppoa ollut. Pari kohtaa meni pieleen, ja jouduin suihkuttamaan niiden päälle mustaa, odottamaan ja piirtämään uudelleen. Lopulta sain aikaan hienon reunaviivan.


Vahvistin viivan varovasti käsin.


Siitä ei tullut täysin tasainen, mutta tällaisessa työssä kädenjälki saa ehdottomasti näkyä.


Päälle vielä pari kerrosta lakkaa ja kiinnitys (työhuoneen tahraiselle) seinälle.


Koko projektin hinnaksi tuli alle kymppi.

Jäljelle jäi vielä toinen samanlainen bambutarjotin, puinen laakea kulho ja puinen sänkytarjotin. Siis sellainen, jota voi pitää sylissä kun syö aamiaista sängyssä. Aion maalata ne kaikki mustaksi ja käyttää tarvittaessa luonnoslehtiön tilalla.

Olisiko teillä ideoita, mitä mustalle pohjalle kannattaisi kokeilla piirtää?

Edit: Julkaistuani tämän jutun avasin Feedlyn ja lueskelin seuraamiani blogeja. Hymyilin kun huomasin, että Madam B.C. oli hetkeä aikaisemmin julkaissut upean jutun tekemistään kengistä, joissa on valkoista maalia mustalla pohjalla :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...