Sivut

22.4.2014

Kasvatuslaatikot kierrätyspuusta. Osa 1 – "Accidental Ombre"


Löysin läheiseltä roskalavalta hienon puuarkun. Koska en tiennyt joutuvani kiipeilemään, olin pukeutunut minihameeseen ja sukkahousuihin, mutta lavalle oli silti päästävä. Se ei ollut kaunista tai eleganttia, mutta lopulta pääsin arkun luokse ja ryhdyin epätoivoiseen siirtourakkaan. Hetken ähellettyäni paikalle osui talon asukas, joka auttoi minua nostossa ja kummasteli samalla ääneen, miksi ihmeessä haluan itselleni tämän ruman ja kuluneen puulaatikon.


Yritin jo viime keväänä nikkaroida pienelle parvekkeelleni korkeita ja kapeita kasvatuslaatikoita. Projektia varten varaamieni kuormalavojen purkaminen paljastui kuitenkin niin nihkeäksi hommaksi, että tein niistä sen sijaan kuvan vasemmassa reunassa näkyvät harmaat penkit. Kuvassa arkku on myös käännetty ylösalaisin sahausta varten.

Järkeilin, että jos sahaan laatikon puoliksi ja lisään siihen hieman lautoja, saan kaksi laatikkoa tismalleen tarvitsemassani koossa. En ollut täysin oikeassa, mutta haluan pitää tämän postauksen vapaana epäonnistumisista ja kerron siitä vasta myöhemmin.


Eikun sahaamaan. Pieneksi epäonnistumiseksi voisi laskea sen, että pistosahan ainoa terä, joka ei ollut alkuunkaan mitenkään loistokuntoinen, päätti lopettaa yhteistyön juuri tässä vaiheessa. Sanon sitä kuitenkin mielummin haasteeksi niin kuin nykyään kuuluu.


Onneksi sain avukseni Ipun, ja yhdessä päätimme sahata arkun käsisahalla halki. Se ei ollut yhtään niin raskasta kuin etukäteen pelkäsin, varmaan siksi että Ipu sahasi, ja itse keskityin lähinnä ottamaan kuvia :)


Se on vihdoinkin halki! Yhden ehjän laatikon sijaan saimme kaksi hassunnäköistä laatikonpuolikasta.


Sitten mittaamaan. Laatikonpuolikas ei meinannut pysyä muodossaan, joten mittasin sen leveyden kolmesta eri kohdasta. Näiden mittojen keskiarvon valitsin lautojen viralliseksi pituudeksi. Koska käytössä ei ollut sirkkeliä, jiirisahaa tai muuta suoraan sahaavaa työkalua, piirsin katkaisukohtaan vielä viivan suorakulman avulla. 


"Kokeillaanko jos se terä kestäisi vielä nämä laudat?"

Pistosahan käyttö on helppoa, vaikkei sähkötyökalujen käytöstä olisi aiempaa kokemusta. Kun pitää sahasta kiinni molemmilla käsillä, ja tukee sahattavan kappaleen liikkumattomaksi (puristimilla, polvella tai esim. kaverin avulla), ei onnistu tekemään suurta vahinkoa. 


Laudat naulattiin kiinni pohjasta ylöspäin. Olin ostanut vähän liian lyhyitä nauloja, joten kiinnitys viimeisteltiin myöhemmin vielä parilla ruuvilla.


Päätyihin tarvittiin myös laudanpätkät. Tässä vaiheessa loppuivat laudat, joten jatkoimme niitä sopivankokoisilla paloilla. Kasvatukseenhan nämä ovat tarkoitettu, ei sisustusesineiksi.


Opiskelin 2000-luvun alussa puusepäksi ja sain kuvassa näkyvän kukkavasaran synttärilahjaksi opiskelukavereiltani. Omistan pari uskottavaakin vasaraa, mutta kukkavasaralla on suurta tunnearvoa, ja käytän sitä siksi eniten.


Ensimmäinen laatikko valmiina. Pienestä tilasta, rakentajien suurpiirteisyydestä ja materiaalien laadusta huolimatta siitä tuli oikein kiva, ja se sopii tarkoitukseensa täydellisesti. Kiinnitimme laudat järjestystä miettimättä ja vasta lopussa huomasimme, että kyljessä on trendikäs ombre-henkinen värimaailma.


Tuohon se tulee ja viereen vielä toinen samanlainen. Kun ensimmäinen laatikko oli sunnuntai-iltapäivänä valmis, molemmilla oli vielä nikkarointi-intoa jäljellä, mutta puutavaraa ei. Kellokin oli jo sen verran, että oli lähdettävä hakemaan lasta isänsä luota.

Parin puhelinsoiton jälkeen pakkasimme työkalut ja laatikot autoon, haimme Lupiinin mukaan, ja siirryimme jatkamaan projektia kavereiden omakotitalon pihamaalle. Olimme tehneet kyseisen talon autotallissa naulakkoprojektia eteiseen, ja muistelimme että löytäisimme sieltä vielä kuormalavan verran lautaa. Onneksi muistimme oikein, ja pienen ruokatauon otimme käsittelyyn toisen laatikonpuolikkaan.

Koska kukaan ei jaksa katsoa kolmeakymmentä kuvaa kerralla, jatkan seuraavan laatikon nikkaroinnista (epäonnistumisineen) huomenna. Siihen asti yritän pysyä työn touhussa kellarihuoneessani, vaikka ulkona on ainakin plus kolkyt ja aurinko paistaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...