Sivut

25.3.2014

Ohje: Aasialaiset nyytit eli dumplingsit, wontonit, jiaozit, gyozat, momot ja mitä näitä nyt on.

Vietimme viime viikonlopun rauhallisesti aikuisten kesken. En halunnut lähteä illaksi minnekään ja Ipu halusi tehdä ruokaa, joten päivän ohjelma oli sillä selvä. A Beautiful Mess -blogiin oli ilmestynyt sopivasti houkuttelevan kuuloinen ruokaohje Shrimp & Brussels Sprouts Steamed Dumplings (höyrytetyt katkarapu-ruusukaali-dumplingsit), johon hankimme ainekset kauppareissulla. 


Ai oliko hyvää? No oli! Kaikki syötiin kahteen pekkaan ja sunnuntaina pidimme vielä nyyttitalkoot ja teimme näitä hätävaraksi pakkaseen kahdella eri täytteellä. Etniset kaupat eivät kuuluneet kauppareissumme reitille, joten Ipu valmisti wonton-taikinankin itse ja kauli lättyset ohuiksi omin käsin. Se ei ollut yhtään niin vaikeaa ja hankalaa kun olisi voinut kuvitella.

Jos A Beautiful Mess ei ole sinulle ennestään tuttu,  siihen kannattaa ehdottomasti tutustua! Elsien ja Emman lifestyle-blogi keskittyy DIY-juttuihin, resepteihin, muotiin ja sisustukseen. Aika täydellinen yhdistelmä, eikö?



Ensin tehtiin taikina:

(Tee taikina puolitoistakertaisena, jos teet täytteen A Beautiful Mess -blogin reseptillä.)

2,5 dl vehnäjauhoja
1,25 dl täysjyvävehnäjauhoa 
(Nämä voi ihan hyvin korvata tavallisilla vehnäjauhoilla.)
1,25 dl perunajauhoja
1 muna
1 dl vettä


Sekoita kaikki ainekset keskenään, vaivaa taikinaksi, kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia (sillä aikaa voit tehdä täytteen). Kun taikina on levännyt tarpeeksi, muotoile siitä pötkö ja jaa se n. 20 yhtä suureen osaan. Kauli osista lättysiä perunajauholla jauhotetulla pöydällä ja jätä odottamaan. Älä pinoa taikinakuoria päällekkäin sillä ne jäävät toisiinsa kiinni.



Sitten täyte:

(Ruusukaali on lapsuuden inhokkiruokani, ja suhtauduin sen käyttöön nyyteissä vähän epäilevästi. Ihan turhaan. Valmiit nyytit eivät maistu kaalilta, ja ruusukaali sopii tähän muutenkin aivan täydellisesti. Terkkuja vaan äidille!)

Tästä reseptistä tulee täytettä 36 nyyttiin.

Reilu 1,5 dl katkarapuja  
(katkaravut voi korvata esim. tofulla)
 Reilu 1,5 dl ruusukaalia
2 rkl hienonnettua korianteria
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa 
1/4 tl red pepper flakes 
(Käännöstyökalu kertoo että tällä tarkoitetaan joko chiliä tai punapippuria. Me laitoimme chiliä.)
2 tl misotahnaa 



Sitten vaan leipomaan. Otetaan yksi pala taikinaa ja taputellaan vähän.


Kaulitaan.


Käännetään.


Kaulitaan vähän lisää.


Kauhaistaan täytettä.


Laitetaan täytettä lättyselle.


Kostutetaan lättysen reunat vedellä...


...ja muotoillaan nyyteiksi. 

Valmiit nyytit asetellaan höyrytyskattilaan tai -astiaan salaatinlehtien päälle ja annetaan olla höyryssä 10-12 minuuttia.

Meillä ei ollut bambuista höyrytysastiaa, mutta höyrytyskattila toimi varsin mainiosti. Salaatinlehtien tilalla voi käyttää leivinpaperia ja varmaan kannattaakin. Höyrytetty salaatti ei nimittäin ole mitään gurmeeherkkua. Bambuinen höyrytysastia on hankintalistalla, koska siinä nyyttejä voi höyryttää useammassa kerroksessa, eikä hellan ääressä tarvitse seisoskella tunteja.


Ipun sanoin: "Ei ne kauniita ole, mutta toivottavasti maistuu hyviltä".



Tässä vielä pieni tuokiokuva blogitodellisuuden toiselta puolen. Oluttölkin rajasin pois kuvasta, koska olen äiti eivätkä äidit juo ikinä kaljaa.

Valmiita nyyttejä voi aterioidessa dipata soijakastikkeeseen, soijan ja seesamiöljyn sekoitukseen, tai vaikka chilikastikkeeseen. Tulisten nyyttien dippaaminen jugurttikastikkeeseen kiehtoisi myös, vaikka se ei kyllä ole kovin aasialaista. Haagalaisia nyyttejä voi onneksi dipata ihan mihin tahansa, vaikka suklaakastikkeeseen jos siltä tuntuu.

Oletteko te koskaan tehneet dumplingseja? Jos sinulla on jemmassa hyvä täyteresepti, jaa se minulle heti! :) Nim. "Tästä tuli kertaheitolla suosikkireseptini -79"

Edit: Tätä kirjoittaessa tuli uskomaton dumplings-himo ja kävin kotimatkalla Aseanic Tradingin kautta. Nyt meillä on kolmekerroksinen, bambuinen höyrytysastia :)

2 kommenttia:

  1. No nythän mä tunnistin teidät :D Kurkkaapa sähköpostisi!
    -Karoliina-

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...