Sivut

20.2.2014

Kankaankovettajien ihmeellinen maailma

Ostin viime kesänä omakotitalon tyhjennysmyynnistä laatikollisen pitsiliinoja. Sen jälkeen löysin norjalaisesta Spirello-blogista tämän ihanan kynttilälyhdyn ohjeen ja käytin muutaman liinoista sen kokeiluun. 

Ohje oli simppeli. Kastellaan pitsiliinat läpikotaisin tapettiliisterissä, levitetään ilmapallon päälle ja annetaan kuivua. Kun liinat ovat kuivuneet, ilmapallo poistetaan ja voila! Hieno kynttilälyhty on valmis.





Alkuperäisessä ohjeessa kovetukseen käytettiin tapettiliisteriä, mutta ohjeen lainanneet nettilehdet olivat vaihtaneet tapettiliisterin Mod Podgeksi, joka on monien amerikkalaisten craft-bloggareiden suosikkituote. Tutkiessani erilaisia vaihtoehtoja tapettiliisterille päädyin vahingossa opiskelemaan kaiken mahdollisen erilaisista tekstiilinkovetusvaihtoehdoista.

Vaihtoehtoja on useita. Liimalakka Mod Podge on yksi hyvä vaihtoehto ja sen käytössä vain luovuus on rajana. Hakusanoilla "mod podge ideas" löytyy Googlen kuvahausta ja Pinterestistä vaikka mitä ihanaa. Mod Podgea saa kuitenkin vain askarteluliikkeistä, eikä se ole ihan halpaa. 

Toinen vaihtoehto on kankaankovetin nimeltään Paverpol. Se on myrkytön, mutta tarttuu kankaan lisäksi puuhun, betoniin, kiveen ja lasiin ja on kuivuttuaan vedenkestävää. Kun siihen sekoittaa Paverplast-jauhetta, tulee valmiista töistä pakkasenkestäviä. Paverpol näyttää ja tuoksuu tavalliselta askarteluliimalta (kuten esim Eri Keeper), mutta ominaisuuksiltaan se on hieman erilaista.  Paverpolia löytyy myös värillisenä, mutta samaan lopputulokseen pääsee sekoittamalla värittömään versioon erilaisia pigmenttijauheita.

Powertex on Paverpolia vastaava tuote ja sillä tehdyt työt kestävät ulkokäyttöä, kunhan ne lakkaa ensin. Powertexistä minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta myös se on myrkytön, sitä voi ostaa värillisenä ja värjätä itse.

Paverpolin loputtua olen käyttänyt projekteihin menestyksekkäästi vedenkestävää puuliimaa, jota saa rautakaupoista alle kymmenen euron litrahintaan. Se käyttäytyy projekteissa kuten Paverpol ja aion vielä koittaa mitä tapahtuu, kun sitä sekoittaa Paverplastiin. Mitä Paverplast sitten on ja voiko sen korvata jollain? Siitä täytyy vielä ottaa selvää.

Myös tavallinen Eri Keeper tai vastaava "white glue" käy kovetukseen, mutta sen avulla tehdyt työt eivät ole säänkestäviä. 

Tapettiliisteri on halpaa, vesiliukoista ja toimii hyvin erilaisissa projekteissa, mutta se ei myöskään ole vedenkestävää. Kuvan ihana kynttilälyhty on kuitenkin tehty tapettiliisterillä ja näyttää varsin onnistuneelta.

Halvin, mutta ei välttämättä helpoin tapa aloittaa kovetuskokeilut on keittää kovetusliuos vedestä ja sokerista. Hyvä perusresepti on kaksi osaa sokeria ja yksi osa vettä. Niitä keitellään kattilassa viitisen minuuttia miedolla lämmöllä, varoen ettei seos ala muuttua ruskeaksi. Sokerilitkun jäähdyttyä sitä voi käyttää kuten muitakin kankaankovettimia ja jos työ ei jostain syystä miellytä, kankaat voi huuhdella kuumalla vedellä ja pestä sen jälkeen pesukoneessa. Sokeriliuos on tahmeaa, enkä osaa sitä vielä oikein käyttää, mutta ehdoton plussa on se, että se lähtee vaatteista ym. pesussa pois.

Seuraavassa postauksessa näytän miten onnistuin itse kovetuskokeiluissani. Se ei ollut ihan niin helppoa kuin luulin, tai sitten en suhtautunut asiaan tarvittavalla vakavuudella :) Oma valintani taitaa olla jatkossa vedenkestävä puuliima, hinnan, helppouden ja saatavuuden vuoksi.

Hyviä hakusanoja Googleen tai Pinterestiin ovat esim. paverpol, powertex, textile hardener, paverpol ideas, paverpol projects, textile hardener ideas, textile hardener projects jne. Kannattaa tutustua!


1 kommentti:

  1. Kiinnostaa kovasti! Kiitos Petra kun tuot tällaisia kokeiluja nettiin, ei aina tarvitse itse alkaa a:sta :).
    Missä vaiheessa kokeilusi on, kestääkö puuliima ulkona ja muuttuuko väri? Nimittäin itse olen tuumaillut samaa ja jotain EriKeperiähän tuossa kankaankovettajassa on, koska tuoksu on sen mukainen. Kerrohan siis lisää, miten ovat työt säilyneet? Etukäteen kiittäen blogistisi sini

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...