Sivut

26.11.2013

Ohje: Piparminttu-jalkavoide & sitruuna-yrtti-jalkakylpysuola


Jos en olisi valmistanut näitä tuotteita äskettäin, haluaisin saada niitä joululahjaksi. Tiedän kyllä että omakehu haisee, mutta tällä kertaa se haisee niin vastustamattomasti piparmintulta ja sitrushedelmiltä, etten voinut vastustaa.

Nallepurkin täytteenä on jalkakylpysuolaa, jossa tuoksuna ja vaikuttavana aineena toimivat sitruunan eteerinen öljy sekä kuivattu rosmariini. Toisessa purkissa on karitevoista ja kasviöljystä tehtyä jalkavoidetta, johon on lisätty piparminttu- ja tea tree -öljyjä.

Olen käyttänyt monta purkkia Body Shopin loistavaa piparminttujalkavoidetta, ja tällä itse tekemälläni tuntuisi olevan samanlainen vaikutus. Piparminttu virkistää väsyneitä jalkoja, ja tea tree ehkäisee sieni- ja bakteeri-infektioita. Voide on niin paksua ja rasvaista, että käytän sitä mieluiten iltaisin. Yöksi lisään voidetta vielä ylimääräisen kerroksen ja puen jalkoihin puuvillasukat tehostamaan kosteuttavaa vaikutusta.




Piparminttu-jalkavoide, tarvikkeet:

  • 250 g käsittelemätöntä karitevoita
  • 50 g kasviöljyä. Käytin tässä kookosta, mutta myös oliiviöljy ja muut kasviöljyt käyvät. 
  • 1 rkl maizenaa tai perunajauhoa (tekee voiteesta helpommin käsiteltävää, mutta voi jättää poiskin)
  • 10 ml eteerisiä öljyjä. Esim piparminttua 7ml + tea tree 3 ml tai oman maun mukaan.
  • Väripigmenttiä (ei pakollinen)

Ohjeesta tulee valmista jalkavoidetta noin kolmen pilttipurkillisen verran.


    Ohje:

    1. Laita huoneenlämpöinen tai vähän sulatettu karitevoi astiaan ja lisää öljy. 
    2. Vaahdota seosta sähkövatkaimella kunnes se alkaa muistuttaa paksua kermavaahtoa.
    3. Sekoita vaahtoon eteeriset öljyt, maissitärkkelys ja pigmentti.
    4. Lusikoi vaahto puhtaisiin lasipurkkeihin ja tee sormilla tai puutikulla pintaan pieniä pyörteitä
    5. Anna voiteen jähmettyä jääkaapissa ja siisti purkin sisäreunat sen jälkeen kankaalla tai talouspaperilla.





    Jalkakylpysuolan voi valmistaa joko pelkästä merisuolasta tai käyttää lisäksi epsom-suolaa eli magnesiumsulfaattia, joka on monien kaupallisten kylpytuotteiden raaka-aine. Sen kerrotaan rentouttavan lihaksia, poistavan hienhajua ja vähentävän turvotusta. Epsom-suola ei kuitenkaan ole välttämätöntä, ja sen ostosta säästyneillä rahoilla voi lahjapakettiin hankkia kylpysuolan ja voiteen seuraksi vaikka pehmeät bambusukat.


    Sitruuna-yrtti-jalkakylpysuola, tarvikkeet:

    • 1-2 rkl raastettua sitruunankuorta, jonka on annettu kuivua rauhassa. Sitruunankuori kannattaa siis raastaa jo edellisenä päivänä.
    • 1,5 dl merisuolaa + 1,5 dl epsomsuolaa tai 3 dl merisuolaa.
    • 2 rkl kuivattuja yrttejä. Tähän kylpysuolaan käytin salviaa ja rosmariinia, mutta muutkin yrtit käyvät jalkakylpyyn hyvin, kuten esimerkiksi minttu, nokkonen, timjami tai männynneulaset.
    • 8-10 tippaa eteeristä öljyä, esim. sitruunaa tai oman maun mukaan.

    Ohjeesta tulee noin kolme pilttipurkillista kylpysuolaa.




    Valmistusohje:

    1. Mittaa suola astiaan
    2. Lisää eteerinen öljy ja sekoita
    3. Lisää kuivattu sitruunankuori ja yrtit
    4. Annostele puhtaisiin lasipurkkeihin.






    Pilttipurkkien kansiin liimasin oksanpätkiä, hiekkaa ja keltaisen muovinallen. Maalasin kannet ensin spraymaalilla ja innostuin sitten liimaamaan niihin erästä toista projektia varten hankkimaani tekonurmea.

    Kiitos avopuolison figuurimaalausmenneisyyden, komeron perukoilta löytyi kaksi laatikkoa 'figumaaleja' ja ohut sivellin. Näpertelin nallelle vielä vähän kasvonpiirteitä ja valokuvasin purnukat läheisen joen rannassa. Sisällä kuvaaminen on näillä kuvaustaidoilla ja marraskuun valonmäärällä yksinkertaisesti mahdotonta, joten järkytin naapurustoa makaamalla mahallani joenrannalla, kun aurinkokin vaihteeksi paistoi.



    Jos ohjeet ovat epäselvät tai joku muu juttu resepteissä mietityttää, kysy, niin kerron lisää. En ole tottunut mittaamaan aineksia, eli virheiden todennäköisyys on suuri. Erityisesti eteeristen öljyjen kanssa kannattaa olla tarkkana, koska ne ovat todella voimakkaan tuoksuisia.

    Terkkuja vaan sille Ruohonjuuren myyjälle, joka ei suuttunut kun pudotin ja rikoin piparminttuöljyn testerin! Kengille läikkynyt öljy löyhkäsi bussissa niin että hävetti, ja eteinenkin tuoksui seuraavat pari päivää vienosti piparmintulle. Jalkavoide ei sentään tuoksu läpi kengistä. Ei, vaikka sitä laittaisi jalkoihin juuri ennen uloslähtöä :)

    Karitevoin sain Saippuapajalta. Lue tästä lisää yhteistyöstä sekä karitevoista ihonhoidossa.

    8 kommenttia:

    1. Eksyin sivuillesi liitutaulumaalin kautta ja jumituin täysin! Kylläpä olet tehnyt kauniita joululahjoja, täytyy laittaa sivu suosikeihin ja palata syksyllä näihin ohjeisiin, jos vaikka anopille tekisi :)

      VastaaPoista
    2. Kiitos paljon! Voihan näitä tehdä vaikka viemisiksi mökkireissuille :)

      VastaaPoista
    3. Huippua kun löysin tänne! Päiväkodin tädeille lähtee kiitoksena jalkojen hoitosetti näillä ohjeilla :)

      VastaaPoista
    4. Kiitos Petralle houkuttelevista ja selkeistä ohjeista (löysin sivulle juurikin etsiessäni jalkakylpysuolan ohjetta) ja Anonyymille loistavasta ideasta koskien lahjansaajaa; ei olisi itselle tullut mielenkään tehdä näitä päiväkodin tädeille :D

      VastaaPoista
    5. Hei mistä noita eteerisiä öljyjä voi ostaa? :) Partiossa tehään myyjäisiin jalkakylpysuolaa.
      -Salli

      VastaaPoista
    6. Melkein mistä tahansa luontaistuotekaupasta tai joskus jopa marketin luontaistuoteosastolta. Frantsilan ja olikohan nyt primaveran on laadukkaita ja hyviä merkkejä.

      VastaaPoista
    7. Kuinka kauan jalkavoide säilyy hyvänä?

      VastaaPoista
    8. Minuakin kiinnostaisi se, kuinka kauan nuo itse tehdyt tuotteet säilyvät hyvinä ja käyttökelpoisina ! Innostuksen puuska iski, kun silmiin osui tämä kirjoitus ja nyt taitaa yksi jos toinenkin sukulainen saada lahjaksi itse tehdyn jalkojen hemmottelupaketin. Kiitos siitä !

      VastaaPoista

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...