Sivut

13.11.2013

Ohje: Huurteiset sytykekävyt metsän antimista ja vanhoista kynttilänjämistä.


Sytykekävyt ovat ihana lahja jollekin, jolla on takka tai sauna, eikä niitä varten tarvita kuin käpyjä ja steariinia. 

Yritin tehdä näitä jo viime jouluksi, ja keräsin sitä varten muovikassillisen käpyjä. Kun valmistuksen aika tuli, käpyjä ei enää löytynyt mistään, enkä löytänyt niitä vaikka pengoin asuntoni kaikki kaapit moneen kertaan. Siinä vaiheessa vuotta maa oli tietenkin jo valkoisenaan lumesta...

Kun muutimme viime huhtikuussa, löysin kävyt verkkokellarista, jonne olin ne vahingossa vienyt.
Onnistuin skarppaamaan ja muuttamaan kävyt muiden tavaroiden mukana ja uudessa kodissa laitoin ne talteen varmaan paikkaan. Uskomatonta mutta totta, löysin kävyt nyt syksyllä siitä ihan samasta paikasta!


Käpyjä löytyy metsistä vielä, mutta ne näyttävät vähän erilaisilta kuin alkusyksystä, eivätkä osu silmiin niin helposti. Kun kävyt kuivuvat, ne avautuvat takaisin sytykkeeksi sopivaan muotoon. 

Tarvikkeet:

  1. Käpyjä
  2. Valmista kynttilämassaa tai vanhoja kynttilänjämiä
  3. Pihdit käpyjen dippaamiseen
  4. Kattila ja keittämisen kestävä astia

Hyödyllisiä tarvikkeita ovat myös uunipelti ja ritilä sekä leivinpaperi. Kun kävyt laittaa ritilän päälle kuivumaan kärki alaspäin, niihin ei jää steariinimöykkyjä alustasta. Leivinpaperille pudonneet pisarat voi kaataa dippauskertojen välissä takaisin sulatusastiaan.
1.  Aloita laittamalla kynttilänjämät tai massa kuumuuden kestävään purkkiin ja kattilaan vesihauteeseen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä. Sillä aikaa kun steariini sulaa, voit laittaa valmiiksi uunipellin, leivinpaperin ja ritilän.

2. Kun kynttilämassa on kokonaan sulanut, ota pihdit käteesi, dippaa jokainen kynttilä kerran ja aseta kuivumaan ritilälle. Kun olet saanut kaikki kävyt dipattua, aloita uudelleen alusta, kunnes kävyissä on kaksi kerrosta steariinia.


3. Valmistele kolmas eli viimeinen kerros hienontamalla valkoista kynttilää tai steariinirouhetta joko blenderissä, raastimella tai veitsellä. Mitä hienojakoisempaa rouhetta saat aikaiseksi, sen paremmin se tarttuu käpyihin.

4. Ainoa vaihe jossa tarvitaan keskittymistä ja vähän nopeuttakin. Dippaa käpy sulaan kynttilämassaan ja ota samalla toiseen käteesi reilu kourallinen valkoista rouhetta. Kun nostat kävyn massasta, ravista siitä ylimääräiset pisarat pois, nosta se rouheastian päälle ja ripottele steariinirouhetta joka puolelle. Kääntele pihtejä kädessäsi ja laita rouhetta kävyn päälle ja väleihin niin paljon kuin saat sitä tarttumaan. Suuri osa rouheesta tulee tippumaan pois, joten älä säikähdä jos se ei tunnu tarttuvan. 


Jonkun ajan päästä pihtiesi pitäisi näyttää tältä :) Kun kaikki kävyt ovat saaneet päälleen kolme kerrosta steariinia ja valkoisen huurrekerroksen, jätä ne asettumaan vuorokaudeksi tai pakkaa lahjaksi heti. 


Maalasin vanhan lastenkenkälaatikon sisäpuolen mustalla spraymaalilla ja päällystin ulkopuolen voimapaperilla. Aion todennäköisesti koristella rasiaa myöhemmin vielä lisää, mutta voimapaperi on sellaisenaankin todella kaunis päällyste.
Kynttilämassaa saa hankittua askartelukaupoista n. 8 euron kilohintaan, mutta markettien pöytäkynttiläpakkaukset voivat tulla jopa edullisemmiksi. 

Jos innostut tekemään kynttilöitä, säästä ylijääneet massat ja tarvikkeet. Loppuviikosta on luvassa vielä toinen kynttiläaiheinen ohje. Sitä ennen sekoitetaan kuitenkin maaleja ja remonttitarvikkeita...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...