Sivut

23.9.2013

Joulustressi, osa 1 – aloita panikointi jo tänään!


Miten joulusuunnitelmanne voivat? Onhan lahjalista kirjoitettu ja joulusiivous aloitettu käymällä kaappeja ja komeroita läpi yksi kerrallaan? Ai ei? Miksi ihmeessä ei? 

Helpottaakseni kynnystä ryhtyä joulustressaamaan tositarkoituksella, kokosin tähän pienen listan kysymyksiä, jotka jokainen voi kysyä itseltään.

Mitä ostan lahjaksi ystäville ja sukulaisille? Ostanko lahjoja ollenkaan, vai lahjoitanko mielummin vuohen kehitysmaahan tai puuntaimen aavikolle? Entä jos sovittaisiin aikuisten kesken ettei anneta lahjoja ollenkaan? Entä jos joku sittenkin antaa jotain? Mitä annan sitten takaisin? Keksisinkö tänä vuonna jotain spesiaalia ja henkilökohtaista? Onko vielä joku, joka ei ole saanut pörrösukkia?
Ahdistaako? Hyvä. Edellä mainitut jutut ovat ainakin itselleni tyypillisiä joulukuun ajatuksia, jotka ajattelin tänä vuonna yrittää välttää. En tiedä vielä tarkalleen miten se onnistuu, koska en valitettavasti ole niitä ihmisiä, jotka odottavat joulua juhannuksesta lähtien. Ei sillä, että joulussa olisi mielestäni mitään vikaa. Rakastan koko showta koristeineen ja herkkuineen, mutta pitkäjänteinen valmistautuminen yhtä juhlaa varten ei minulta kertakaikkiaan onnistu. Syksyllä on sitä paitsi niin paljon muutakin mietittävää, kuten vaikka pikkujoulumekon valinta... Ei ihminen kaikkea ehdi.

Tässä maailmassa, jossa jokaisella on tavaroita enemmän kuin tarpeeksi, on tavaralahjojen antaminen todella vaikeaa, ellei tiedä tarkkaan mitä vastaanottaja tarvitsee. Omasta mielestäni parhaita ovat itsetehdyt tai ainakin ajatuksella valitut lahjat, jotka voi käyttää tai syödä pois.
Siinä vaiheessa kun nämä kauniit ajatukset täydellisistä lahjoista tulevat mieleeni, on yleensä jo joulukuu, jolloin aika on muutenkin kortilla. Kun joku tee-se-itse-urpo sitten esittelee huolella tehtyjä ja nätisti erilaisiin purnukoihin pakattuja lahjojaan, on aivan liian myöhäistä alkaa itse suunnittelemaan vastaavaa tai hankkimaan materiaaleja ja astioita joulusinappeja, kosmetiikkaa ynnä muuta ihanaa varten. Se tee-se-itse-urpo on tietenkin säästänyt purkkeja jo tammikuusta ja löytänyt jokaiselle lahjalle tismalleen sopivan astian, koristenauhan ja käärepaperin.
Onneksi on vaihtoehtoja. Materiaalit, purkit ja purnukat voi ostaa myös uusina kun tietää mitä tarvitsee ja mistä purkkeja löytää. 

Vaihtoehto kaksi on alkaa säästämään purnukoita jo nyt. Aion itse tehdä niin ja suosittelen lämpimästi muillekin. Vaikkei vielä tietäisi aikooko valmistaa sytykekäpyjä, joulusinappia, hiushoitoa vai yrttilikööriä, kannattaa kaikki tiiviisti suljettavat lasi- ja muovipurkit ottaa talteen. Ne voi pestä kevyesti, mutta desinfioinnin ja etikettien irrottamisen voi hyvin säästää myöhempään. Pienet pahvilaatikot ja kauniit narut kannattaa myös ottaa talteen, jos sellaisia tulee vastaan. 

Oma purkkikokoelmani on vielä pieni ja vahvasti pullopainotteinen. Keskikokoisia lasipurkkeja täytyy ainakin löytää lisää, mutta elän toivossa että niitä kertyy ihan itsestään tai hyppää kirpputoreilta koriini puoli-ilmaiseksi

Olen parina aikaisempana vuotena onnistunut ottamaan hyvän hyppäyksen kohti kotitekoisia lahjoja. Jossain vaiheessa aionkin julkaista suosikkieni teko-ohjeet täällä blogissa ja kokeilla muutamia uusiakin. Aloitetaan kuitenkin purnukoilla sillä nyt on todellakin vasta syyskuu.

Älä siis vielä stressaa, vaan raivaa kaappiisi tyhjä nurkka pulloille ja purnukoille, ja aseta sinne kokoelman siemeneksi vaikka yksi hillopurkki. Hengitä sen jälkeen syvään, hymyile ja unohda koskaan lukeneesikaan tätä tekstiä.

5 kommenttia:

 1. tästä se alkaa joulun odotus :D

  VastaaPoista
 2. Oi voi, toivottavasti en yllyttänyt :)

  VastaaPoista
 3. Ne sun joskus jouluksi antamat ihanat mausteiset jouluteet oli oiva lahja! Ja ihan samaa oon miettinyt, että mielummin antaa lahjaksi poiskulutettavia juttuja (herkkuja, itsetehtyä kosmetiikkaa, elämyksiä, viinejä) ja plussaa jos ne on itsetehtyjä. Kukaan meistä ei tarvitse enää lisää krääsää nurkkiinsa.

  Lisäksi, mulla on läjä pestyjä lasipurkkeja, pieniä tosin, joille en oo keksinyt käyttöä mutta joita en oo raaskinut heittää pois. Voisin laittaa sulle kuvaa, jos haluat niistä osan tai kaikki. :D

  VastaaPoista
 4. Tai sitten säästät ne, ja täytät ne joillain joululahja-asioilla. Ohjeita on kyllä tulossa :)

  VastaaPoista
 5. Tahnaohjeita odotellessa! Tykkään joululahjaostoksista mutta a) olen liian köyhä moiseen ja b) BUHUU AHDISTAA KULUTUSHULLUUS. Ei vaan tule kyllä ilmeisesti kulutettua mitään, mikä tulisi nätissä purnukassa, kun kaiken lasin säästämisestä huolimatta on vaan rumia ja rumempia purkkiloita.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...