Sivut

26.9.2013

Casey Abrams – Artisti vastaan idolikoneisto


Kuva: http://www.iamcaseyabrams.com/

Olen surkea katsomaan videoita, enkä klikkaa esimerkiksi Facebookiin linkitettyjä videoita melkein koskaan. On siis väärin olettaa, että joku teistä katsoisi tähän postaukseen valitsemani kolme Youtube-pätkää. Toivon silti, että joku sen tekee. Lupaan ettet kadu!


Syksy on laulukilpailujen ystävälle ihanaa aikaa. Suomessa alkoi jälleen uusi kausi Idolsia ja Amerikassa on käynnistynyt X Factorin kolmas kausi. Pidän amerikkalaisista laulukilpailuista paljon enemmän kuin kotimaisista, osittain varmaan samoista syistä, joiden vuoksi monet katsovat vain suomalaisia versioita, tai eivät tykkää näistä ohjelmista ollenkaan. X Factoria ei mielestäni voi sanoa vain laulukilpailuksi tai tositv-ohjelmaksi. Se on puhdasta viihdettä alusta loppuun, läpikotaisin käsikirjotettu pläjäys, jossa tunnelman nousut ja laskut on tarkkaan mietitty. X Factorissa tuloslähetyksetkin ovat puolitoistatuntisia spektaakkeleja, joissa tuottajat analysoivat kilpailijoiden esityksiä, ja artistivieraina on musateollisuuden isoja artisteja Psystä Rihannaan. Aivot voi siis jättää rauhassa narikkaan. Tarvitaan vain toimiva käsi, jolla annostella suklaapalasia suuhun tasaisin väliajoin.

Suurin osa kilpailijoista sekä Suomessa että ulkomailla osuu tyyliltään tiettyyn idolimuottiin, eikä herätä suuria tunteita puoleen tai toiseen. Joka kaudelta löytyy kuitenkin se yksi suosikki, jonka vuoksi kaikki sarjaan käytetty aika maksaa itsensä takaisin hyvinä fiiliksinä.

Vuoden 2011 American Idolissa kilpaillut 19-vuotias Casey Abrams on kaikista idoli- ja popstarakilpailijoista ehdoton suosikkini. Jo alkukarsinnoissa hänen mutkaton tyylinsä ja ihana äänensä herättivät huomiota, ja viimeistään Hollywood-viikolla Caseyn huomasivat kaikki. Ensimmäinen video onkin juuri samaiselta Hollywood-viikolta, jossa laulajat kilpailevat vielä numerolappu rinnassaan, ja suuresta joukosta jatkoon päässeitä yritetään seuloa livelähetyksiin parhaat.

Casey Abrams oli ensimmäinen ja tietääkseni edelleen ainoa laulukilpailussa kontrabassoa soittanut kilpailija. Tässä versiossa klassikosta Georgia on My Mind, hän esittelee tuomareille ja kanssakilpailijoilleen ensimmäisen kerran myös soittotaitoaan.


Herkullinen esitys, eikö vain? 

Casey Abrams pääsi kisassa niinkin pitkälle kuin kuudenneksi. Kauden loputtua tsekkailin epäsäännöllisen säännöllisesti uutisia Idol-kilpailijoista, toivoen näkeväni Caseyn albumin ilmestymispäivän. Vaikka rakastan lauluohjelmia, olen musiikin suhteen niin nirso, etteivät näistä kilpailuista nousseiden artistien levyt päädy koskaan omaan levyhyllyyni. Odotin tämän levyn olevan poikkeus.

Kun levy vihdoin julkaistiin, tärisin innostuksesta ennen kuin olin kuullut yhtäkään kappaletta. Siihen innostukseni valitettavasti jäikin. Tiedän, että levy-yhtiöissä tähdätään siihen, että artistien musiikki uppoaa mahdollisimman monenlaisille kuulijoille, mutta uskoin että Caseyn tyyli olisi kelvannut sellaisenaan.

Tähän väliin siis video Casey Abrams -nimisen albumin ensimmäisestä sinkusta Get Out. 


Juuh, elikkäs. En tykännyt. Sen sijaan olin raivostunut, turhautunut ja hämmentynyt. Suosikkini oli laitettu blenderiin, sekoitettu täydellä teholla ja puristettu autotunen läpi muoviseen muottiin. Tiedän että se oli odotettavissa ja tiedän hyvin, että tällaista musiikkia on paljon helpompi myydä. Olin silti todella pettynyt.

Joitain kuukausia sitten päädyin etsimään uusia Casey-videoita Youtubesta, ja huomasin ilokseni, että elämää on Idolin jälkeenkin. Viimeinen valitsemani video on videoblogi Soul Pancaken tuottama pätkä, jossa Casey esittää vintageautonäyttelyn pihalla versionsa Nat King Colen kappaleesta L-O-V-E. Video on julkaistu maaliskuussa 2013.


Tällä videolla rakastan erityisesti artistin tyyliä. Star Wars T-paita, shortsit ja rumat lenkkarit ovat täydellisen epäpop asuvalinta, mutta ne vain korostavat Caseyn ihanuutta. Kyllä, tiedän. Casey on todella nuori, asuu suuren meren takana ja itse olen perheellinen yli kolmekymppinen. Mutta silti! En rakasta häntä sillä tavalla, vaan niin kuin muusikkona ja ihmisenä. Uskottehan?

X-factorin kolmas kausi on alkanut Avalla 21.9. Ensimmäiset pari jaksoa eivät olleet maata järisyttäviä, mutta kolmannesta jaksosta alkaen meininki on tuttua lauluohjelmaparhautta. Kun alkukarsinnat ja välivaiheet jaksaa katsoa läpi, on livelähetyksiin mennessä ehtinyt muodostaa tunnesiteen kilpailijoihin. Silloin viimeistään on koukussa ja pahasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...