Sivut

1.10.2015

Ihmeellinen Lemon Drop -chili.


Kun googlaa ohjeita chilin kasvatukseen, heti ensimmäisissä tuloksissa kerrotaan sen olevan tosi helppoa. Kun aiheeseen syventyy tarkemmin, saattaa huomata ettei se ehkä niin helppoa olekaan. Teksteissä vilisee termejä kuten kookoskuitu, erikoismulta, valaiseminen, lannoitteet, idätyslämpötila, ilmanvaihto, desinfioiminen ja kukkien nyppiminen. Onneksi ehdin kokeilla kasvatusta käytännössä ennen ohjeiden lukemista, ja tiedän nyt kuinka paljon jaksan tämän harrastuksen parissa hifistellä.

Olin sitä paitsi ilmeisen onnekas, koska vuonna 2013 idättämistäni siemenistä ainoa aikuiseksi selvinnyt kasvi on tuottanut nyt jo yli kolmesataa hedelmää ihan tavallisessa puutarhamullassa, luonnonvalon, puutarhalannoitteen ja kraanaveden voimin.Sain vuonna 2013 muutamia chilin siemeniä puolison työkaverilta ja istutin ne oikeaoppisesti tammi-helmikuussa. Kun muutimme uuteen asuntoon huhtikuussa, itäneistä kasveista hengissä oli vain yksi, kuvassa näkyvä Lemon Drop. Valosta, lämmöstä ja rakkaudesta huolimatta se ei ollut edes kymmensenttinen, siinä missä siementen lahjoittajan taimet olivat kuulemma jo melkein käsivarren mittaisia.


Kun kasvi lämpötilojen noustua pääsi parvekkeelle, se aloitti huikean kasvun ja tuotti ensimmäisenä kesänä yli 180 hedelmää. Samalla myös kirvat löysivät kasvin ja taistelimme niitä vastaan koko kesän – turhaan. Kirvat porskuttivat kasvin seurana onnellisesti läpi talven, ja seuraavan kesän alussa leikkasimme pensaasta lähes kaikki oksat pois. Pesimme kasvin ja juuripaakun huolellisesti mäntysuovalla ja istutimme uuteen multaan. Kuvassa näkyvän lähtötilanteen jälkeen chili kasvoi, majoitti entistä enemmän kirvoja ja tuotti ihan kivasti satoakin, vaikka selvästi vähemmän kuin edellisenä vuonna.


Tämä kesä ylitti kaikki odotukset. Toisin kuin edellisellä kerralla, kirvat eivät talvehtineet chilin mukana eikä niistä ole näkynyt kesän aikana vilaustakaan. Vaihdoimme pensaalle toukokuussa mullan ja vaikka sorruimme sen jälkeen liikalannoitukseen, se kasvoi parvekkeelle pääsyn jälkeen tuttua supernopeaa vauhtiaan, jolle ei vieläkään näy loppua.


Tällä hetkellä satoa on kerätty jo neljänkymmenen palon verran ja eri kasvuvaiheissa olevia hedelmiä on enemmän kuin niitä pystyy laskemaan. Chilikonkareille tämä saattaa olla ihan tavallista menoa, mutta meille Lemon Drop on edelleen suuri ihmetyksen aihe, jota esittelemme kaikille kylässä käyville kavereille. Eikä pensas lopeta kasvamistaan vieläkään. Se puskee uusia kukkia ja lehtiä koko ajan, vaikka ilmat ovat viilenneet jo ihan reilusti.

Tänä syksynä ohjelmassa lienee siis uusien chilireseptien testaamista ja chilin tuputtamista kaikille kiinnostuneille. Onko teillä suosikkireseptejä, joita olisi syytä kokeilla?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...