Sivut

26.11.2013

Yhteistyössä Saippuapaja.fi – Karitevoi eli sheavoi ihonhoidossa


Kun suunnittelen tee-se-itse-ohjeita blogiin, valitsen yleensä sellaisia projekteja, joiden toteuttamiseen ei tarvita kalliita tai harvinaisia raaka-aineita. Karitevoin kohdalla aion tehdä poikkeuksen. Se ei ole kallista, päinvastoin, mutta sitä ei voi ostaa lähikaupasta tai marketista. Netistä karitevoita saa kuitenkin tilattua helposti ja arempien nettishoppailijoiden iloksi voin kertoa, että sitä on useammankin kotimaisen nettikaupan valikoimissa. Sen hinta on n.20 euroa kilolta.

Karitevoi eli sheavoi on voipuun pähkinöistä puristettua rasvaa, jota on käytetty Afrikassa jo vuosisatoja ihon- ja hiustenhoidossa, ruuanlaitossa, kynttilöiden ja luonnonlääkkeiden ainesosana sekä nahka- ja puutuotteiden hoitoaineena. Se on puhdas luonnontuote, eikä sisällä lisättyjä väriaineita, tuoksuja tai muita lisäaineita.

Eri lähteet kertovat karitevoin sisältävän mm. A, E ja F-vitamiineja sekä fytoestroleita. Sen kerrotaan korjaavan ihon hydrolipisiä kerroksia, tehostavan ihosolujen uudistumista ja toimivan tehokkaana aurinkosuojana. En ole kosmetiikan asiantuntija ja hienot sanat eivät sellaisenaan tee minuun mitään vaikutusta, mutta oman kokemukseni perusteella voin suositella karitevoita lähes kaikille. Se ei tuoksu hassulle, kuten esimerkiksi kookosöljy, ja se tekee ihon pehmeäksi kuin vauvan pylly. 

Karitevoi sopii loistavasti myös herkkäihoisille ja allergisille. Ainoastaan kumi- ja lateksiallergikot saattavat saada oireita karitevoista. Jos kärsit lateksiallergiasta, kokeile levittää jotain karitevoituotetta esimerkiksi kyynärtaipeeseesi, ennenkuin innostut tilaamaan sitä. Monissa ekokaupoissa myydään karitevoista valmistettuja voiteita ja niistä on usein esillä testereitä. 

Entäs kotimaisuus sitten? Onko mitään järkeä käyttää afrikkalaista rasvaa, kun kotimaisiakin vaihtoehtoja on tarjolla? Voipuun pähkinät kerätään ja käsitellään käsityönä ja työn tekijöinä ovat perinteisesti naiset. Karitevoin valmistaminen ja myyminen parantaa naisten asemaa Afrikassa, joten sen käyttö on eettisestikin hyvä juttu, vaikka se roudataan käyttöömme maapallon toiselta puolelta.


Kun kokeilin karitevoikosmetiikan valmistusta ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten, päädyin tekemään ostoksia Saippuapaja-nimisessä verkkokaupassa. Valintani perusteena oli silloin ainoastaan hinta, ja Saippuapajan karitevoi oli kaikista edullisinta. En pettynyt valintaani. Tilaus toimitettiin nopeasti ja asiakaspalvelu oli moitteetonta. Pikaisen googletuksen perusteella uskallan tänäänkin olla (varovasti) sitä mieltä, että Saippuapajan karitevoi on edelleen halvinta ja paras valinta suomalaisten verkkokauppojen tarjonnasta. Karitevoin lisäksi verkkokaupan valikoimaan kuuluu erilaisia kotikosmetiikan raaka-aineita sekä värejä, tuoksuja, purkkeja ja purnukoita.

Tekisin projekteja ja ohjeita varmaan yötä päivää, elleivät eräät pikkuseikat nimeltään rahan- ja ajanpuute hankaloittaisi diy-bloggarin uraani. Näin joulun alla uhraan joka tapauksessa suuren osan vapaa-ajastani lahjojen valmistukseen, mutta materiaalien kanssa on vähän niin ja näin. Voisin käyttää kaikki rahani karitevoihin, mutta sitä ei voi syödä. Tai siis voi. Sehän on syömäkelpoista, kuten ylempänä kirjoitin. En silti usko, että perheeni innoistuisi voipohjaisesta ruokavaliosta.

Joka tapauksessa... Otin muutama viikko sitten yhteyttä Saippuapajaan ja kysyin, kiinnostaisiko heitä sponsoroida aloittelevaa bloggaajaa karitevoin muodossa. Ilokseni sain yhteistyöehdotukseeni myöntävän vastauksen ja muutaman päivän päästä sain hakea postista paketin täynnä ihanaa karitevoita. Valitsin pakettiin myös kosmetiikkatuotteisiin sopivaa väripigmenttiä sekä valkosavea, jota olen aina halunnut kokeilla.

Aloitetaan kuitenkin Karitevoista. Julkaisen lähipäivien aikana neljä kosmetiikkaohjetta, joiden yhtenä raaka-aineena on karitevoi, ja jotka ovat toteutettavissa kotikeittiössä. Toivon että loppuvuotenne on niiden myötä pehmeä ja siloinen kuin vauvan pylly!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...